De-a lungul vietii, oamenii se pot confrunta cu diverse afectiuni la nivelul danturii, unele mai grave si altele putin invazive. O afectiune destul de comuna, dar care poate fi ignorata de multi pacienti, este bruxismul sau scrasnirea dintilor.
Aceasta afectiune poate aparea din diverse cauze, fie pe fond emotional sau din cauza unor anomalii dentare, fie in urma unor tratamente stomatologice efectuate. Persoanele care au proteze dentare mobile s-ar putea confrunta cu aceasta afectiune daca nu sunt construite perfect pentru pacientii in cauza.
Din fericire, aceasta afectiune poate fi tratata tinand cont de factorii declansatori. Asadar, in acest articol, vei descoperi ce reprezinta aceasta afectiune, de ce apare si cum se poate trata. Daca te confrunti si tu cu scrasnirea dintilor, vei gasi informatii foarte utile.
Ce este bruxismul sau scrasnirea dintilor
In termeni simpli, bruxismul reprezinta frecarea dintilor intre ei in mod involuntar si contractarea maxilarelor, pe o durata de cateva minute sau chiar de cateva ore. Bruxismul poate fi de doua feluri:
- Diurn – atunci cand oamenii scrasnesc din dinti in timpul anumitor activitati
- Nocturn – atunci cand oamenii scrasnesc din dinti in timpul somnului
Este important de mentionat faptul ca, daca ai nevoie de tratamente stomatologice si cauti pret dinte zirconiu, trebuie sa comunici medicului stomatolog despre aceasta afectiune. Astfel, te vei asigura ca va fi realizata corect si nu va accentua bruxismul.
De obicei, simptomele nu sunt observate, mai ales daca aceasta actiune are loc in timpul somnului. In schimb, daca dintii au fost scrasniti destul de intens, efectele se pot simti a doua zi sub forma unei dureri dentare sau sensibilitati.
De ce apare aceasta tulburare
Cauzele de aparitie a bruxismului sunt diverse si nu au fost descoperite toate, insa exista anumiti factori care sunt implicati in aparitia acestei afectiuni, precum:
- Stres, anxietate si alte stari care afecteaza pacientul
- Disporportionalitatea maxilarului fata de mandibula
- Probleme ortodontice sau lucrari executate incorect
Aceasta afectiune se poate transforma intr-un obicei si, pe termen lung, poate duce la deteriorarea smaltului dentar, fracturi dentare si sensibilitate. Medicul tau stomatolog trebuie sa fie experimentat, astfel ca, daca ai nevoie de extractie masea de minte pret, asigura-te ca mergi la un cabinet stomatologic de incredere.
In functie de toti acesti factori declansatori, se pot stabili si planuri de tratament pentru a combate bruxismul. In unele cazuri, acesta nu dispare complet din viata pacientului, insa crearea unor obiceiuri sanatoase poate reduce semnificativ frecventa de aparitie a scrasnitului din dinti.
Cum se poate trata bruxismul
Asa cum am mentionat anterior, tratamentul acestei afectiuni depinde de cauza de aparitie. Mai departe, vom detalia cateva tipuri de tratament care pot imbunatati conditia pacientilor, cu sau fara ajutorul de specialitate din partea medicului stomatolog:
Metode de tratare a bruxismului | Detalii |
Purtarea unei gutiere | Poate proteja suprafata dintilor, mai ales in timpul somnului cand scrasnirea nu poate fi controlata |
Sedinte de psihoterapie, meditatie, hipnoza | Ajuta la relaxare, la ameliorarea starilor de stres si anxietate |
Corectarea lucrarilor executate incorect | Eliminarea si refacerea lucrarilor si corectarea disfunctiilor ortodontice |
Gutierele nu pot vindeca bruxismul, insa sunt utile pentru a impiedica degradarea dintilor si aparitia durerilor. In schimb, sedintele de psihoterapie pot reduce starile de stres si anxietate si, implicit, pot reduce si sesiunile de scrasnire a dintilor.
De asemenea, medicul stomatolog poate rezolva problemele cu lucrarile protetice executate incorect si poate rezolva anumite probleme ortodontice care favorizeaza bruxismul. De aceea, este important ca fiecare persoana sa mearga regulat la stomatolog pentru a rezolva din timp orice problema dentara.
Ai grija de sanatatea ta fizica, emotionala si dentara
Orice afectiune, indiferent de gravitatea ei, trebuie tratata din timp pentru a nu te confrunta cu posibile complicatii. Daca te confrunti cu scrasnirea dintilor si iti doresti sa scapi de aceasta afectiune, este important sa te consulti cu medicul tau stomatolog pentru a putea fi identificate cauzele de aparitie.
Ai grija de sanatatea ta fizica si dentara, insa nu ignora starea ta emotionala. Bruxismul poate aparea din cauza stresului si anxietatii, asa ca poti incerca sa participi la cateva sedinte de terapie. Totul consta in a duce un stil de viata echilibrat, responsabil si de a fi atent la orice semnal transmis de organism.