Tendinte in iluminatul interior pentru o locuinta moderna

    Iluminatul, mobilierul si piesele decorative pot ajuta la conturarea unui design personalizat al locuintei tale. Odata cu trecerea timpului, apar tot mai multe sugestii de imbunatatire a aspectului unei locuinte si tot mai multe solutii ingenioase care sa valorifice fiecare incapere.

    O tendinta in acest sens poate fi alegerea solutiilor de iluminat pe baza principiului sustenabilitatii, respectiv a economiei de energie. In acest sens, poti opta pentru lustre led a caror tehnologie ajuta la economisirea energiei, in timp ce isi pastreaza functionalitatea si estetica.

    Aceste produse permit diverse tipuri de actionare. De exemplu, lustra dimabila poate permite reglarea intensitatii luminii, iar lustrele suspendate pot concentra lumina intr-un punct specific. Astfel, ele ajuta la conturarea unei anumite atmosfere intr-o incapere.

    Accent pe odihna si relaxare in dormitor

    Dormitorul este incaperea ce are ca scop principal somnul si odihna. De aceea, pe langa un pat confortabil, poti avea nevoie si de o lumina placuta care sa te relaxeze. O lustra dormitor poate juca rolul luminii principale a incaperii, iar aplicele sau veiozele pot fi utilizate ca lumini ambientale.

    Pentru a accentua starea de odihna si relaxare, poti apela la veiozele pozitionate pe fiecare parte a patului, pe noptiere. Aceasta practica poate fi intalnita des in dormitoarele in care predomina lumina ambientala. Ele pot aduce si alte beneficii dormitorului, precum:

    • Nu deranjeaza partenerul printr-o lumina puternica
    • Poti citi o carte fara efort si deranj
    • Se integreaza usor in design-ul dormitorului
    • Nu ocupa foarte mult spatiu
    • Pot fi integrate intr-un sistem de iluminat alaturi de alte surse

    Pe langa aceste solutii, poti integra si un pendul intr-un colt al dormitorului, un lampadar sau un candelabru elegant. Integrate corect, aceste corpuri de iluminat pot aduce un plus de valoare design-ului de ansamblu.

    Utilizeaza doua tipuri de lumina in bucatarie

    Bucataria este incaperea unde lumina de calitate nu ar trebui sa lipseasca. In aceasta incapere, poti stabili doua surse de lumina, una principala pentru zona de gatit si una secundara pentru zona de luat masa sau alte zone adiacente. De exemplu, zona principala poate fi luminata cu ajutorul unor lustre bucatarie, iar zona secundara cu ajutorul unor pendule sau aplice.

    Utilizarea a doua tipuri de iluminat nu doar ca poate eficientiza activitatile in bucatarie, dar poate contura o atmosfera aparte si poate concentra atentia pe anumite puncte. Iata de ce poate fi benefica o astfel de abordare:

    1. Gatesti fara probleme cu o lumina intensa deasupra insulei
    2. Iei masa intr-un mod relaxant cu o lumina ambientala deasupra acesteia
    3. Lumina secundara poate fi concentrata pe diverse obiecte decorative
    4. Poti ilumina blatul de bucatarie sau baza mobilierului cu ajutorul benzilor LED

    O tendinta interesanta in iluminatul bucatariei este sa creezi diverse iluzii optice cu ajutorul corpurilor de iluminat. Astfel, poti inalta tavanul bucatariei cu ajutorul unui pendul sau poti largi incaperea cu ajutorul unui candelabru.

    Cum sa iti modernizezi locuinta cu ajutorul luminii

    Iluminatul unei locuinte poate fi asociat cu arta de a imbina functionalitatea, eleganta si modernismul. In acest fel, fiecare incapere poate fi valorificata prin diverse tipuri de lumina si diverse modele de corpuri de iluminat. Iata cateva tendinte prin care poti aduce valoare si modernism locuintei cu ajutorul iluminatului interior:

    TendinteDescriere
    Iluminatul rafturilorAmplasarea spoturilor sau a benzilor LED pe rafturi sau deasupra lor pentru a evidentia obiectele asezate pe raft
    Iluminatul unui punct specificIluminarea unor tablouri, a unei zone de pe masa sau din alt colt al incaperii
    Iluminatul scarilorAmplasarea luminilor sub fiecare treapta, a unui pendul inalt sau a unor aplice
    Iluminatul inteligentActionarea luminilor din locuinta cu ajutorul internetului pentru actionarea lor la distanta

    Pe langa aceste tendinte, putem mentiona si varianta de a combina diverse tipuri de lumina in living. Fiind o camera unde dimensiunile pot fi mai mari, ai posibilitatea sa optezi pentru mai multe corpuri de iluminat, amplasate armonios in diferite puncte ale living-ului.

    O alta tendinta este iluminatul tavanului cu ajutorul spoturilor sau benzilor LED. Spoturile pot uniformiza lumina generata, iar benzile pot accentua conturul tavanului sau al peretilor, in functie de amplasarea lor.

    Fii creativ si exploreaza idei noi

    Locuinta ta poate lua orice forme si design-uri iti doresti. Poti aborda diverse stiluri, fie moderne sau minimaliste, fie inspirate din alte culturi si regiuni ale lumii. Orice design reusit poate fi valorificat cu ajutorul luminilor potrivite.

    Lustrele pot fi optiuni utile pentru dormitor si bucatarie, deoarece confera suficienta lumina pentru a-ti desfasura activitatile. Cu toate acestea, te poti juca cu atmosfera acestor incaperi prin combinarea diverselor tipuri de lumina si corpuri de iluminat, pentru a crea diverse perspective.

    Internetul este o sursa utila daca iti doresti mai multa inspiratie in privinta amenajarii interioare. Astfel, poti descoperi tendinte din ce in ce mai interesante si artistice si poti explora diverse stiluri si combinatii pana cand o vei gasi pe cea ideala pentru locuinta ta.